Proiectul EvoSCO, lansat vineri, 19 aprilie 2024, prin conferința “A look into the wonderful world of oleaginous microorganisms”, susținută de cercetătorul George Aggelis
Vineri, 19 aprilie 2024, la Facultatea de Biologie a Universității din București a avut loc lansarea proiectului “Strategii de evoluție adaptativă în laborator pentru ameliorarea acumulării de lipide în microorganisme oleaginoase și producția de uleiuri de origine microbiană folosind deșeuri agroindustriale” (EvoSCO).
Evenimentul, la care au participat membri ai comunității academice interesați de subiect, studenți, cercetători și cadre didactice, a inclus două părți. Astfel, în prima parte, cercetătorul George Aggelis, profesor universitar doctor la Universitatea din Patras (Grecia), a susținut conferința “A look into the wonderful world of oleaginous microorganisms”, urmată de o sesiune intensă de întrebări și răspunsuri. A doua parte a evenimentului a constat în prezentarea propriu-zisă a proiectului EvoSCO, a obiectivelor și echipei acestuia.
Așa cum a arătat profesorul George Aggelis, directorul proiectului, scopul EvoSCO este să dezvolte strategii de evoluție adaptativă în laborator (EAL) pentru generarea de tulpini oleaginoase hiperproductive. În acest sens, metodologia va fi dezvoltată și aplicată inițial pe tulpini de Y. lipolytica, urmând apoi a fi extinsă asupra altor microorganisme oleaginoase de interes industrial, cu contribuții semnificative în elucidarea mecanismelor moleculare evolutive asociate lipogenezei.
Cercetătorul George Aggelis este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Genetică și Biologie Celulară al Universității din Patras (Grecia). Este coordonator al proiectului EvoSCO, devenind astfel și membru al comunității academice a Universității din București. Mai multe detalii despre activitatea și publicațiile Profesorului George Aggelis pot fi accesate aici.
Proiectul “Strategii de evoluție adaptativă în laborator pentru ameliorarea acumulării de lipide în microorganisme oleaginoase și producția de uleiuri de origine microbiană folosind deșeuri agroindustriale” (EvoSCO) va fi implementat pe o perioadă de 2,5 ani și este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C9 – Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția 8 „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare” PNRR-III-C9-2022 – I8, nr.760238 /28.12.2023, cod PNRR/2023/C9/MCID/I8. CF 162/31.07.2023 cu un buget de 5.999.998,14 lei.
3 – 6 februarie 2025
Directorul de proiect Prof dr. George Aggelis a fost prezent in cadrul Platformei de cercetare in Biologie și Ecologie sistemică pentru discuții cu membrii echipei, mai ales cu cei nou implicați în proiect. S-au realizat prezentări cu rezultate și s-au evaluat fluxurile de lucru.


